6 Kasım 2010 Cumartesi

GÜNAHLARIN ANASI

Bu yazımı şu anda okumaya devam ettiğim "Uçurtma Avcısı-Khaled HOSSEİNİ" kitabındaki bir cümleden esinlenerek yazmaya karar verdim. Emir adındaki çocuk babasının içki içmesinin günah olduğunu söyleyince, babası "tek bir günah vardır, o da hırsızlıktır" diyor. Sonra adam öldürenin başkasının yaşama hakkını çaldığını, yalan söyleyenin başkasının doğru bilgi alma hakkını çaldığı şeklinde çocuğuna nasihat ediyor. Bu cümle beni düşündürdü ve üzerinde yorum yapmama neden oldu. Gerçektende bütün günahların kapısı hırsızlığa çıkıyor gibi.
Zina yapmak başkasının namusunu çalmaya, aldatmaman gereken insanların güvenini çalmaya ve herşeyden önemlisi bedenine hazırlayacağın cehennem azabı ile sana verilen emanetin güvenliğini çalmaya eşdeğer değil mi?
İçki içmek, sana emanet edilen sağlam vucudu uyuşturarak bedeninin sağlığını çalmaya, akıl nimetini yok edip ne yaptığını bilmez hale gelip, insan olma onurunu çalmış olmuyor mu?
Kumar oynayan çoluk çocuğunun nafakasını çalmıyor mu?
Bir işe girmek için torpil yaptırmak, kariyer için birilerini araya sokmak ekmek hırsızlığı değil mi?
Başkasının başarısının arkasına sığınarak nemalanmaya çalışmak, birilerinden faydalanarak başarı elde etmek ve sonra kendinin gibiymiş gibi göstermek, çalışanın hak ettiği ücreti çeşitli bahanelerle vermemek veya azalmaya çalışmak emek hırsızlığı değil mi?
Trafikte kural tanımamak, kırmızı ışıkta geçmek, yüksek sesle müzik dinlemek, yerlere tükürmek-çöp atmak, bunların hepsi başkasının hakkını çalmak, gözün göreceği güzelliklerini çalmak değil mi?
ALLAH (C.C)ın verdiği nimetlere şükretmemek, emir ve yasaklarına tabi olmamak, herşeyin sahibi olana saygısızlık yaparak kötü örnek teşkil etmesi babında başkasının iyi olma hakkını çalmış olmuyor mu?
...

Gerçektende öyle, fazla söze ne hacet, demek ki günahların anası HIRSIZLIK mış.

1 yorum: